In de winter sta je ’s ochtends vaak weer op in het donker. Het bioritme waaraan je gewend was en waarbij je met daglicht opstond wordt nu abrupt verstoord. Wat is hier nu de oorzaak van en waar kun je rekening mee houden?
Afgelopen jaar ging de nobelprijs voor geneeskunde naar drie wetenschappers die onderzoek deden naar het slaapritme en de biologische klok. De biologische klok dirigeert golvende processen die verlopen in het ritme van dag en nacht. Uit het onderzoek bleek dat een onrustig slaapritme kan leiden tot de volgende symptomen:
Weten hoe je écht slaapt? Beddenspecialist Van Veldhuizen heeft een tijdelijke bedpartner voor je; de SlaapID thuismeting. Een sensor die 's nachts je slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme meet. Wij weten door te meten!
Licht speelt een belangrijke rol in de aanmaak van waakhormoon cortisol, een stresshormoon, die ervoor zorgt dat je ’s ochtends sneller ontwaakt. Helder (ochtend)licht zorgt er voor dat het cortisol-niveau met zo’n 50% stijgt. Dit helpt jou in de zomermaanden om uiteindelijk gemakkelijker op te kunnen staan in de ochtend. Daarnaast ben je tijdens de zomermaanden actiever en heb je minder slaap nodig.
Vanaf september neemt het aantal lichturen per dag weer af en is het in dit geval logisch dat je minder goed kunt opstaan. In de winter hebben we meer slaap nodig dan in de zomer. Kort samengevat worden er in het lichaam hormonen aangemaakt die dit ritme regelen. Zo kennen we ook Melatonine. Melatonine maakt ons slaperig terwijl cortisol ons juist wakker houdt. De aanmaak van melatonine begint wanneer het donker wordt en gaat de hele nacht door. Zodra het weer licht begint te worden begint de productie van cortisol op gang te komen wat de hele dag doorgaat. Mits je wat van de ”dag” en haar daglicht mee krijgt natuurlijk!
De ogen spelen een belangrijke rol bij dit hele proces. Je ogen moeten voldoende daglicht opvangen wil je lichaam cortisol produceren.