Dat heeft alles te maken met het herstellen van ons lichaam tijdens de nacht zodat ons immuunsysteem optimaal blijft werken en genoeg weerstand kan bieden tegen virussen.
Over de hele wereld worden we geconfronteerd met het coronavirus ook wel COVID-19 genoemd. Hiervoor is aandacht op het gebied van gezondheid en veiligheid voor alle mensen erg belangrijk en vooral de manier waarop we er allemaal mee omgaan. Het meest gedeelde advies is om je handen vaker en grondiger te wassen, handen schudden te vermijden, hoesten en niezen niet meer in de hand maar in de elleboog. Naast deze maatregelen hebben veel wetenschappelijke studies aangetoond waarom slapen helpt tegen het coronavirus. Zo lijdt slaapverlies tot een onmiddellijke afname van het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem helpt bij het bestrijden van virussen en bacteriën. Daarnaast is het essentieel voor ons herstel na een mogelijke infectie.
Een studie toont aan dat bijvoorbeeld, onder 164 mannen en vrouwen, dat het slapen van minder dan 6 uur per nacht gedurende een week de kans op een verkoudheid met maar liefst 4,2 keer verhoogde, vergeleken met meer dan 7 uur per nacht in die periode dezelfde periode. En hoewel 7 uur per nacht beter is dan 6 uur of minder, toonde een ander onderzoek aan dat 8 uur of meer uur slapen per nacht de voorkeur heeft, wat ons risico op verkoudheid verder verkleint.
De optimale duur van slaap is onduidelijk, heeft onderzoek wel aangetoond dat minder dan 6 uur per nacht slapen consequent in verband wordt gebracht met verhoogde gezondheidsrisico's. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat bij een steekproef van bijna 57.000 vrouwen degenen die meldden dat ze 6 uur of minder per nacht sliepen, een significant groter risico hadden om longontsteking te krijgen in vergelijking met diegenen die 8 uur per nacht sliepen.
Naast de slaapduur is slaapkwaliteit net zo belangrijk voor de kracht van ons immuunsysteem. In het slaapduuronderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid tijd die deelnemers wakker in bed doorbrachten terwijl ze probeerden te slapen. Ze ontdekten dat hoewel 7-8 uur totale slaap een redelijk doel is, zelfs minimale hoeveelheden slaapstoornissen, zoals 10 tot 38 minuten wakker blijven in het geval van een 8-uurs slaper, gepaard gaan met een toename in het risico op een verkoudheid.
De slaapkwaliteit is belangrijk voor het mentaal en fysieke herstel van mensen. Naast een infectie zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van slaap. Stress, fysieke klachten, lifestyle, etc. zijn factoren die bijdragen aan de kwaliteit van slaap. Voor fysieke klachten als rug-, nek-en schouderklachten is het van belang om te kijken of het houding- en bewegingsapparaat ’s nachts.
Welke rol speelt uw slaapgedrag in de fysieke klachten? Hiervoor maken wij gebruik van de slaapID-thuismeting om inzicht te krijgen in de slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en het slaapritme. Met de resultaten uit deze meting is het mogelijk om een beoordeling te maken of de fysieke klachten daadwerkelijk zijn te relateren aan uw eigen slaapsituatie.
Slaap is niet alleen van cruciaal belang voor ons immuunsysteem vóór infectie, het is even belangrijk om ons immuunsysteem te helpen nadat we zijn geïnfecteerd. De meesten van ons zullen hebben ervaren dat we inderdaad anders slapen als we ziek zijn. Studies hebben aangetoond dat meer slaap in de twee dagen vóór een infectie niet alleen leidde tot een verhoogde weerstand tegen infectie, maar ook tot hogere overlevingskansen na infectie.
Zorg dus voor een goed slaapritme, juiste ondersteuning van het matras en kussen en probeer dan ook minimaal 8 uur te slapen zodat het lichaam/immuunsysteem sterker wordt.