In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur achteruit. Veel mensen ervaren dit als positief; wat langer door slapen! Onze biologische klok moet echter wennen. Dit uur kan namelijk zorgen voor een verstoord slaapritme.
Het bioritme – ook wel het slaap-waakritme genoemd – is onze interne klok. Deze wordt onder invloed van het slaaphormoon melatonine geregeld. Melatonine wordt opgewekt als het donker wordt en is belangrijk om de slaap te starten. Op basis van de hoeveelheid licht zullen onze hersenen melatonine aanmaken.
Om zo snel mogelijk aan de wintertijd te wennen kun je een aantal dingen doen. Zo kun je toch wat sneller jouw bioritme weer op dreef krijgen
In de winterperiode kampen meer mensen met slaapproblemen door een gebrek aan licht en een onnatuurlijke levensstijl. We staan in het donker op om aan het werk te gaan en de zon gaat ook alweer vroeg onder. Kortom, ons hele bioritme raakt in de war.
Weten hoe je écht slaapt? Beddenspecialist Frans Poorter heeft een tijdelijke bedpartner voor je; de SlaapID thuismeting. Een sensor die 's nachts je slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme meet. Wij weten door te meten!